Aborigen -  (din latină: ab, „de la” + origo, originis, „origine”) Care face parte din populația originară a unei regiuni.

Sinonime: pământean, băștinaș, autohton, indigen

În cadrul unui interviu acordat Focus Press, Felicia Ovanesian, city managerul Constanței, a vorbit și despre proiectul de construire a unui nou CET.

„S-ar putea să avem primul CET nou din toată țara. Mă rog, Oradea cred că și-a făcut unul, dar mă refer la unul aproape de «noi, pământenii», nu sfinții de la Oradea.”, a declarat Ovanesian.

Nu avem habar dacă City managerul Constanței a dorit să fie ironică, dar știm sigur  că a dat cu nuca administrație locale în pereții primărie municipiului reședință de județ. Asta ca să nu spunem că a dat cu mucozitățile funcție deținute în fasolea instituției ...

Oricum ar fi, un lucru este cert: Felicia Ovanesian a miștocărit administrația publică din Oradea. Și asta în condițiile în care cea din care face parte se află la genunchiul broaștei a celei de pe Crișul  Repede.   

În acest sens, comparațiile sunt multiple și net defavorabile Constanței! De la  investiții de  650 milioane euro doar la începutul lunii noiembrie în Oradea, la 0 euro investiți în Constanța în ultimii doi ani.

De la locul 6 ocupat de Oradea în topul destinaţiilor de tip city-break, cât şi pentru vacanţele prelungite, la alungarea turiștilor din stațiunea Mamaia și din cauza aberantei taxe de parcare.

De la maniera în care au fost renovate și puse în valoare clădirile istorice din Oradea, la cel în care se închid ochii administrativi când clădiri istorice din centrul istoric al Constanței sunt lăsate de izbeliște pentru că aparțin te miri cărui “amic” de-al primarului.

De la trotuarele pe care calcă în siguranță orădenii, la cele pe care constănțenii riscă să-și luxeze gleznele. De la curățenia strălucitoare din Oradea la mizeria urât mirositoare din jurul pubelelor de gunoi din Constanța, izuri care au plutit pe la nasul cetățenilor doar pentru că același primar avea oareșce de împărțit cu firma de salubrizare.

Nu în ultimul rând, de la procentele de peste 80% atribuite municipiului Oradea de ai săi cetățeni în orice studiu serios făcut de orice instituție așijderea, precum cel al Băncii Mondiale, la sub 50%, cu mici excepții-  acolo unde se situează Constanța. Și exemplele ar putea continua!

În ciuda acestor realități, greu de contestat indiferent de câtă cantitate de patriotism local am avea, Felicia Ovanesian a luat la mișto administrația din Oradea!

Și când te gândești că al ei șef, Vergil Chițac pre nume de primar, a făcut o vizită de lucru în Oradea pentru a învăța cum se lucrează într-o administrație  publică performantă !

Băgăm de seamă că nu s-a prins mare lucru de dumnealui. Căci de ce s-a prins de city managerul Constanței chiar nu are rost să mai vorbim...

PS

Cât privește noul CET devenit subiect de mândrie pentru actuala administrației locală, s-avem rezon doamnă, dar nu suntem cu toții amnezici sau proști, după cum ne considerați.

Ori de câte ori a fost prezent la emisiunea “Audiență în direct” la TV Neptun, senatorul Vergil Chițac, președinte al Asociație “Constanța Altfel”  la acel moment, a înfierat cu avânt și elan revoluționar ideea unui nou CET, inițiată de Radu Mazăre și susținută de Decebal Făgădău. Ba chiar a susținut  că cea mai bună idee sunt centralele de cartier. Recunosc, pe mine, moderator al acelei emisiuni, chiar m-a convins. Am priceput mai apoi, când a ajuns primar, că Vergil Chițac a mințit. Dar ce mai contează una pe lângă multe altele, precum parcările supra și subterane...    

Măriuca ANDRONE  

  2108