În zilele de marți și miercuri, 25 și respectiv 26 mai, Primăria Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o acțiune de donare de sânge..

Concret, locuitorii care doresc să doneze sânge sunt așteptați în cele două zile, de la ora 12.30, la sediul Centrului de Transfuzii, situat în apropierea a Spitalul Județean Constanța.

Pentru a facilita accesul năvodărenilor la această acțiune, primăria orașului  pune la dispoziția doritorilor microbuze de transport persoane, cu rugămintea unei programări prealabile la nr de tel:0734 593 283, de luni până vineri, între orele 08.30-16.00.

„Situația generată de pandemia de Covid-19 nu a mai permis personalul de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța să se deplaseze  în județ. Am hotărât să venim în sprijinul lor și vom organiza o campanie de donare de sânge. În acest sens, vom pune la dispoziția doritorilor microbuze de transport persoane“, a declarat viceprimarul Costel Dumitrașcu.

Conform legii, persoanele donatoare vor beneficia, de zi liberă de la locul de muncă, 7 tichete de masă, precum și decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

Înainte de orice, năvodărenii care vor să doneze sânge, trebuie să cunoscă toate condițiile obligatorii. Acestea sunt : vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; greutate peste 50 Kg; puls regulat, 60 -100 bătăi/minut; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi avut vreo intervenție chirurgicala în ultimele 6 luni; dacă ești femeie sa nu fii: însărcinata, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării; să nu urmezi tratamente pentru anumite afecțiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

În fapt, nu pot fii donator dacă ai sau ai avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

 

 

  833