Interviu cu dr. Ciortan Ionica-Medic Primar Medicina Generală, Doctor în Știinte Medicale.

  • Care sunt efectele pozitive ale consumului de cafea?

Dr. Ciortan Ionica: Studiile recente asociază cafeaua cu mai multe beneficii pentru sănătate, printre care un risc scăzut de moarte timpurie. Cafeaua este o sursă importantă de antioxidanți și nutrienți, conține cantități mici de magneziu, potasiu și vitamina B3, iar cafeina poate reduce starea de oboseala și poate îmbunătăți puterea de concetrare. În plus, boabele de cafea sunt bogate în antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării celulelor. De asemenea, consumul de cafea stimulează pozitiv metabolismul, asta înseamna că are un efect termogenic, arde grăsimile, deci ajută la piederea în greutate și crește aportul energetic. Toate acestea, cu certitudine, în cazul unui consum moderat de cafea.

  • Ce înseamnă un consum moderat?

Dr. Ciortan Ionica: Ideal ar fi să consumăm o ceașca de cafea, în prima parte a zilei, o porție de aproximativ 140 ml, dar studiile arată că încă o ceașcă de cafea consumată până cel târziu la ora 17.00 nu are efecte negative.

  • Ce se întâmplă dacă depășim cantitatea recomandată de specialiști?

Dr. Ciortan Ionica: Se recomandă evitarea excesului de cafea, mai ales persoanelor care suferă de dureri reumatice, acnee, boli de inimă, stări de epuizare avansată.  Consumul mare de cafea poate genera stări de neliniște, tremur, nervozitate, tahicardie, greață, vărsături, migrene.

  • Care este cea mai bună metodă de preparare a cafelei?

Dr. Ciotan Ionica: Cea mai sănătoasă metodă de preparare este cea preparată prin hartie filtrantă, reduce substanțele dăunatoare și factorii de risc. Trebuie să fie cu filtru pur, iar bautura să fie preparată fără surse de zahăr și alți aditivi de aromă. În concluzie, variantele gen “ Frappucino” trebuie excluse deoarece conțin până la 500kcal/băutură. Cafeaua devine nocivă când este consumată cu lapte condensat și zahăr. Acestea cresc aportul de calorii, nivelul de grăsimi saturate din organism și cantitatea de zahăr din sânge.

  • Ce alte beneficii mai are consumul de cafea?

Dr Ciortan Ionica: Sigur, mai pot enumera multe beneficii, cum ar fi reducerea riscului bolilor neurologice, Parkinson și Alzheimer. De asemenea, înlătură riscul de depresie și te face mai fericit. Un studiu de la Harvard, publicat în 2011, arată că femeile care beau 4 cești de cafea pe zi au avut un risc cu 20% mai mic de depresie, dar dacă nu ești băutor de cafea, nu trebuie să o incluzi în dietă pentru a fi sănătos. Sunt atâtea alimente, fructe și legume pe care le poți consuma pentru a avea o stare de bine.

A consemnat Gabriela BĂDILĂ

 

  507