Ultimele alegeri la care s-au înscris doi candidați pentru o funcție de președinte, în PSD Constanța, au avut loc în... 2001. Pe atunci, Petre Stancă și Dan Rahău candidau la președinția organizației județene. Ce a urmat este, deja, istorie.

Istorie este, însă, și democrația în PSD Constanța, dacă timp de 20 de ani social-democrații de la mal de mare au trebuit să aleagă  (!!!) pe unul... dintr-unul. Unic! Preț de 20 de ani nici măcar nu s-a mimat competiția. În 20 de ani nu s-a lăsat măcar o umbră de democrație peste filiala constănțeană.

Amuzant, ca să nu spunem caraghios de-a dreptul, este faptul că și acum se dorește a fi păstrată aceeași abordare: candidat unic, mai abitir ca pe vremea partidului așijderea!

Caraghios este și că ceea ce ar fi trebuit să se întâmple pe 6 martie, erau pompos denumite alegeri. De parcă ar fi avut pesedistul posibilitatea de a alege altceva decât Ion Dumitrache sau...Dumitrache Ion. Să mai amintim și că la Organizația de Tineret, la cea de Femei, dar și la cea a Pensionarilor candidatul a fost tot unic?    

Jenibil (adică și jenant, dar și penibil) este și faptul că în privința alegerilor din Organizația Municipală PSD Constanța s-a depășit orice limită. Acestea se amână pentru că s-a ivit încă un candidat, motivația cu nefinalizarea adunărilor generale în cele 221 de OSV-uri fiind cel puțin puerilă, în condițiile în care anunțul referitor la această decizie a fost făcut (ce coincidență!) chiar după momentul la care s-a depus și cea de-a doua candidatură.

Să ne înțelegem bine: Ion Dumitrache, actual președintele interimar de la municipiu, are tot dreptul să candideze. Să ne înțelegem și mai bine: Lucian Lungoci, fost președinte interimar la municipiu, are tot dreptul să candideze. Și atunci, cine se teme de democrație, de a fost nevoie să fie amânate alegerile?  

Și dacă nu se teme nimeni, poate, la sfârșitul săptămânii viitoare vor avea loc alegeri în Organizația Municipală PSD Constanța. Nu de altceva, dar până atunci se vor fi terminat și adunările generale în cele  221 de organizații locale...

PS: Un vechi social-democrat, tras pe dreapta (nu a eșichierului politic, ci din PSD, mi-a atras atenția că ultimele alegeri fără candidat unic au fost, de fapt, în 2002. La acel moment, pentru conducerea Organizației de Tineret de la municipiu au fost două candidaturi. Una dintre ele a fost a lui... Lucian Lungoci! Nu avem habar ce a spus, atunci, la momentul alegerilor, dar știu sigur ce a anunțat acum.

„Astăzi mi-am depus candidatura pentru funcția de președinte al Organizației Municipale PSD Constanța.

Consider că este un gest de normalitate într-o formațiune politică democratică, așa cum reiese chiar din titulatura Partidului Social Democrat.

Sunt convins că depunerea candidaturii mele nu constituie un act de destabilizare în organizație, ci doar încă o dovadă că în PSD Constanța democrația este la ea acasă.

Mai mult decât atât -  în condițiile în care alegerile ce urmau a avea loc sâmbătă, 6 martie, au fost amânate - vreau să sper că vor fi și alți colegi care își vor depune candidaturile pentru această funcție, dar și pentru celelalte.

Le urez, chiar din acest moment, mult succes contracandidaților mei și am convingerea că după numărarea voturilor vom fi ce am fost și mai mult decât atât: o echipă unită, puternică și, mai ales, în slujba constănțenilor și a social-democrației.

Am certitudinea că oricare dintre candidați va câștiga președinția organizație, va conduce filiala către  un real succes la alegerile din 2024. Atât pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ, cât  și  pentru cât mai multe mandate în Consiliul Local Municipal Constanța“, a anunțat, pe pagina sa de socializare,  Lucian Lungoci, deputat PSD Constanța.

Ce a spus, acum, Ion Dumitrache? Ceva de 2 lei! Cât valoarea unei cotizații la partid…

Măriuca ANDRONE  

  8705