România nu este obligată să facă economie cu 5 sau 10%

A fost scandal fără precedent în Parlamentul României pe mai multe proiecte, printre care şi pe ordonanța la energie, cea care reglează modul în care românii vor primi facturile.

Joi, 29 septembrie,  urmează cea mai importantă reuniune a miniștrilor Energiei din 15 ţări, la Bruxelles și se va lua decizia finală.

Ministrul Energiei a vorbit în direct la Antena 3 CNN, despre cum se calculează factura la energie şi despre alternativele pe care România le are la gazul pe care îl importă din Rusia.

"Ordonanța 119 a intrat în dezbatere parlamentară. Marți  au fost votate anumite modificări la Senat, urmând ca ulterior, probabil începând cu săptămâna viitoare ordonanța să intre la Camera Deputaților, care este și cameră decizională.

Oamenii trebuie să știe că pe perioada de aplicare a ordonanței vor fi regularizări, vom folosi consumul lunii curente și dacă nu dăm indexul, evident, vor fi estimări la un moment dat şi regularizări.

Ordonanța în vigoare presupune calculul în funcție de media consumului de anul trecut dar presupune și o recalculare vizavi de consumul curent, adică de consumul lunii", a declarat ministrul Energiei.

Totodată acesta susţine că România nu este obligată să facă economie cu 5 sau 10% la energie. Acesta mai spune şi că au fost identificate noi surse de gaze naturale ca alternativă la importul gazului rusesc.

"Evident, am identificat surse de gaz natural în afara surselor rusești, care pot fi folosite", a menţionat Vergil Popescu

  121