Rulote, standuri și chioșcuri VS magazine alimentare !

O Hotărâre de Guvern din 2001 are darul de a tulbura apele în... 2021. Concret, este vorba despre HG 559 din 14 iunie  2001. Aceasta prevede la Articolul 1, punctul 1, următoarele:  Comercializarea în staţiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor şi semipreparatelor din carne, lapte, oua, a produselor de panificatie, de patiserie şi de cofetarie, precum şi a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde şi reci, este permisă numai în structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate şi în unităţile specializate.

La punctul 2 fiind specificate următoarele:  Comercializarea produselor menţionate la alin. (1) prin rulote, standuri şi chioșcuri este permisă numai în zone publice special amenajate şi autorizate conform reglementărilor legale. Orice alt mod de comerţ ambulant este interzis în staţiunile turistice.

Nu avem habar ce paragraf anume a citit Vergil Chițac atunci  când a declarat că există o Hotărâre de Guvern din anul 2001 care obligă administrația locală să interzică în Mamaia comercializarea unor anumite tipuri de alimente, în special mezeluri, punctând chiar în privința salamului, dar știm sigur că primarul Constanței se dorește mai catolic decât Papa!

 Păi, doar din această postură  poate fi explicată atitudinea... antisalam, în condițile în care 559 stipulează clar că mezelurile pot fi comercializate în  rulote, standuri şi chioșcuri în zone publice special amenajate şi autorizate. Magazinele alimentare din stațiune sunt mai prejos decât rulotele, standurile și chioșcurile? Sau sunt asimilate comerțului ambulant?

Senatorul AUR Constanța, Evdochia Aelenei, a atacat HG 599/ 2001

Ce l-a apucat pe Vergil Chițac să  se ia la trântă cu salamurile, sulurile de parizer și crenvurștii , doar echipa dumnealui de specialiști să aibă habar, căci noi nu prea bănuim. Mai mult decât atât, nici măcar nu luăm în seamă gurile rele care susțin că primarul Constanței apără, astfel, interesele unora/unuia dintre deținătorii de structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate.  

Să-i mai amintim edilului șef că, din 2001 până în 2021, în stațiunea Mamaia s-au construit blocuri, vile și alte acareturi în care locuiesc- fie vară, fie iarnă- o mulțime de constănțeni?  

Nu o mai facem, pentru că senatorul AUR Constanța, Evdochia Aelenei, a atacat HG 599/ 2001 în plenul Senatului. Acolo unde a solicitat Guvernului să abroge măsura, motivul invocat de senatorul AUR fiind evident: „în stațiunea Mamaia, nu mai vorbim astăzi doar de hoteluri, ci și de locuitori permanenți, care vor fi lipsiți de accesul la alimente”.

În interpelarea făcută în Senat, Evdochia Aelenei a explicat că așa cum hipermarket-urile din  stațiune pot să comercializeze aceste produse, să fie permis același lucru și magazinelor alimentare ale micilor antreprenori români. Cu atât mai mult cu cât aceste magazine sunt singura   sursă de venit pentru proprietari, dar și pentru angajații acestora.  

PS

Până una alta, adică până când va fi moșit și noul regulament al stațiunii Mamaia, sperăm să ne dumirim de ce un liberal get-beget, așa cum se revendică a fi Vergil  Chițac, ia de bună o Hotărâre de Guvern a cabinetului Adrian Năstase. Un social democrat  considerat a fi unul dintre părinții ciumei roșii...    

Măriuca ANDRONE

 

 

  2650