Monumentul este al victoriei socialismului, visul de aur al întregii omeniri, vis pe care îl trăim aievea”

Ca să fie penibil până la capăt, Vergil Chițac și-a dat în stamba indolenței administrative  și de Ziua Națională. Moment la care a considerat de cuviință să cinstească eroii neamului la monumentul Victoria Socialismului!

Monument rămas în conștiința constănțenilor ca un simbol al comunismului. Atât în privința perioadei în care a fost ridicat, cât și în cea a mesajului pe care îl transmite.

Statuia a fost  dezvelită în anul  1968. Mai precis în data de 25 octombrie, cu prilejul  Zilei Forţelor Armate ale Republicii Socialiste România.

La dezvelire a fost prezentă toată protipendada comunistă de la secretari de partid la nivel local, la cei de la Comitetul Central al PCR, nelipsind nici generalii făcuți la apelul bocancilor!    

“Monumentul pe care îl dezvelim astăzi sugerează, în acelaşi timp, hotărârea poporului român de edificare a socialismului în patria noastră, de a apăra independenţa şi suveranitatea sa naţională“, spunea unul dintre ei

“Monumentul pe care-l dezvelim este, în acelaşi timp, al victoriei socialismului, visul de aur al întregii omeniri, vis pe care îl trăim aievea“, preciza un alt tovarăș.

Încântați cu toții de opera de artă ce urma să troneze în fața Portului Constanța, mai precis în zona de la Poarta 2. Dată fiind poziția, pe seama statuii au circulat o serie de bancuri, cel mai cunoscut fiind cel legat de navigatori. Sau, mai corect, de soțiile navigatorilor...

Nu bancurile de genul  acesta ar fi trebuit să determine administrația Chițac să nu aleagă această locație, ci faptul că - oricât ar încerca oricine să fardeze realitate- acest monument a fost este și va rămâne o relicvă a comunismului. A Victoriei  Socialismului!

Nu cere cineva, în mod expres, să fie dărâmat, dar de aici până la cinsti eroii neamului în fața lui este o distanță prea lungă.

Parcursă cu prea multă indiferență, ca să nu-i spunem altcumva, față de memoria locuitorilor Constanței. Nu de puține ori dureroasă, în raport cu momentele în care se punea la cale și se dezvelea monumentul Victoriei  Socialismului!

PS

Locația evenimentului de depunere de coroane a fost anunțată cu ceva timp în urmă. Am sperat până în ultimul moment că va fi schimbată. Nu s-a întâmplat așa. Mai direct spus, atât s-a putut ...

Măriuca ANDRONE

  1752