Podul suspendat de la Brăila – cel mai mare construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Europa şi ultimul peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră – a fost inaugurat pe 7 iulie.  La scurt timp de la inaugurare, au apărut denivelările. Directorul CNAIR, Cristian Pistol, le pune pe seama nerespectării  restricţiilor de tonaj de 7,5 tone, impuse în zilele caniculare. Dănuț Aelenei, deputat AUR Constanța, l-a interpelat pe Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor,  cu privire la testele de rezistență sau covorul asfaltic, care a cedat la scurt timp după inaugurare.

„Domnule Ministru, În anul 1895 a fost inaugurat cel mai mare complex de poduri din Europa acelor vremuri și al treilea ca lungime din lume și anume podul de la Cernavodă. Proba de rezistență a podului de la Cernavodă, s-a făcut în ziua inaugurării cu un convoi de 15 locomotive, circulând cu o viteză de 80 km/h. După ce s-a bătut ultimul nit, un nit de argint, s-a zidit documentul inaugurării și s-a celebrat serviciul religios. În acest timp, Anghel Saligny a stat alături de șefii echipelor de muncitori care lucraseră la execuția podului, într-o șalupă sub pod, aceasta pentru a garanta rezistența podului.

Am fost informat, atât din presă, cât și din mesajele venite pe social media și din întâlnirile ce cetățeni în cunoștință de cauză, despre problemele apărute la podul peste Dunăre de la Brăila. Este vorba în principal despre orarul de funcționare și calitatea precară a asfaltului care a fost turnat pe pod și drumurile adiacente. Dacă despre calitatea structurii – ridicată și supervizată de firme străine, cu experiență – nu există îndoieli (cel puțin deocamdată), în privința asfaltului se dovedește că firmele românești care l-au aplicat au lucrat încă o dată de mântuială.

Pentru a mă convinge personal de cele afirmate mai sus, în data de 13.07.2023 (duminica) m-am deplasat personal în localitatea Smârdan județul Tulcea și am traversat podul ce duce la Brăila dus întors. Am constatat următoarele : Covorul asfaltic prezintă denivelări în ambele sensuri, îndeosebi dinspre Smârdan spre Brăila.

Dincolo de scuzele și explicațiile puerile despre cauzele care au dus la starea proastă a acestui drum modern, peste Dunăre, îmi permit să spun, că ar trebui să fiți mult mai exigent vis a vis de calitatea lucrărilor executate din bani europeni – altminteri riscăm, ca țară, să returnăm banii primiți, ba să plătim și penalități, pentru cheltuirea nejudicioasă a acestora.

Legat de aceste aspecte, domnule Ministru, solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

-Care au fost testele de rezistenta a structurii podului și a calității covorului asfaltic la momentul efectuării recepției?

– Ce măsuri ați luat pentru remedierea urgentă a lucrărilor de asfaltare a podului, la standarde cu adevărat europene și ce garanții reținute constructorului au fost executate?

-În cât timp vor fi remediate defectele de asfalt constatate și recunoscute, inclusiv de dvs.?

– Ce măsuri ați întreprins pentru ajungerea cât mai grabnică la un program de funcționare 24/24 a podului de la Brăila?

– Când preconizați că vor fi funcționale TOATE drumurile de acces spre și dinspre pod?”, i-a transmis Dănuț Aelenei, deputat AUR Constanța, Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

 

  841