Având în vedere valul de reacții negative și virulente ale membrilor și simpatizanților AUR Constanța primite în urma informațiilor apărute în spațiul public și referitor la poziția senatorilor AUR pe o ordonanță de urgență dată de Guvernul României și supusă la vot în Senat în data de 21.09.2022, deputatul Dumitru Viorel Focșa consideră că este absolut necesar să  informeze cu privire la poziția oficială a filialei AUR Constanța asupra tuturor acestor aspecte.

„Legea supusă la vot se intitulează L544/2022 care reprezintă un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art.I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Înțelegem din cele confirmate de părțile implicate în actul legislativ că, atașat la legea inițială care prevedea creșterea salariilor personalului bugetar vulnerabil, s-a strecurat un amendament pus pe tavă de o manieră netransparentă. Acest amendament a fost propus de senatorii UDMR Turos Lorand şi Fejer Laszlo Odon și prevedea ca începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în Anexa IX la Legea cadru 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, să se stabilească prin înmulţirea coeficientului prevăzut la Legea cadru 153/2017 cu salariul minim pentru anul 2021.

Acest amendament fără alte intervenții la anexa 9 a legii cadru oferă implicit o mărire a indemnizației parlamentare.

Senatorii AUR au fost puși în situația în care să dea curs unei legi care împlinește nevoile unei bune părți dintre salariații cu venituri mici din sistemul de stat sau să voteze împotrivă, din cauza amendamentului sus menționat care producea efecte pentru veniturile parlamentarilor.

Prin votul de respingere ar fi existat riscul de a anula implicit o majorare a salariaților bugetari vulnerabili din sistemul de învățământ, medical sau administrativ.

AUR Constanța își avertizează simpatizanții să nu se lase manipulați de către rivalii politici care exploatează situația punând-o într-o lumină negativă.

Suntem de acord cu atitudinea și dorința liderilor grupului senatorial AUR de a ajuta domeniile neglijate până acum și de a susține sectorul educației sau al sănătății, dar respingem cu vehemență o mărire a indemnizațiilor parlamentare în contextul crizei și al problemelor actuale.

Pentru ca România să beneficieze de servicii educaționale, medicale și administrative de calitate, AUR Constanța susține majorarea salariilor personalului vulnerabil, dar respinge orice posibilă majorare a indemnizațiilor parlamentare!

Senatorii AUR cunoscând oportunitatea de a aduce corecții la lege in Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, au ținut cont de categoriile de salariați defavorizați.

În calitate de deputat de Constanța voi contribui la blocarea oricărei legi care prezintă amendamente menite să batjocorească poporul român și să îmbogățească unii parveniți.

Invităm membrii și simpatizanții AUR Constanța, să nu intre în jocul rivalilor politici și să se apropie cu deplină încredere de liderii locali pentru orice eventuală nelămurire.

Uniți vom învinge și vom demasca orice persoană de rea credință!

Unirea face Puterea! Doamne ajută!”, a transmis Dumitru Viorel Focșa, deputat AUR Constanța.  

  1178