Așa după cum a constatat Dumitru Viorel Focșa, deputat circumscripția electorală 14, Constanța, în noul an școlar, elevii sunt supuși unui adevărat regim de epuizare, fiind obligați, chiar ca dinainte de a avea buletin să muncească mai mult decât un adult cu contract de muncă și să care un ghiozdan care ar pune probleme și unui adult. Dată fiind această situație, parlamentarul constănțean a adresat o interpelare Ministrului Educație, Ligia Deca  

“Doamnă ministru,

Vă dau un exemplu pentru clasa a VII-a: luni – 7 ore, marți – 6 ore, miercuri – 6 ore, joi – 5 ore, vineri – 7 ore, în total pe săptămână – 31 de ore - acestea fiind doar orele petrecute efectiv la școală după care, evident, acasă urmează temele. Și, dacă e vorba despre numai 2 ore pe zi, la finalul săptămânii tot mai adăugăm încă 10 ore! Deci, în total, doamnă ministru, În total, un copil de 13 ani muncește minimum 41 de ore/săptămână, mai mult decât durata săptămânii de lucru a unui adult.

Întrucât, aceste planuri cadru încalcă grosier Normele de igienă stabilite de Ministerul Sănătății în 2020 și publicate în Monitorul Oficial nr. 787 din 28 august 2020, care stabilesc limitele clare pentru numărul de ore:

a) pentru învățământul primar:– clasa 0 și I = 3-4 ore pe zi;– de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;

b) pentru învățământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;

c) pentru învățământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;

d) pentru învățământul postliceal și universitar: 6-7 ore pe zi,

În plus, Legea nr. 221/2019 preciza că: „Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie de 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie de 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal”.

În ambele cazuri, 31 de ore sunt cu mult și peste cele 25 prevăzute de lege!

Vă rog să îmi precizați, doamnă ministru, de ce din noua lege a învățământului, prevederea prin care se alocau maximum 25 de ore/săptămânal a dispărut? Care au fost fundamentele pentru această decizie și, nominal, cine este responsabil pentru promovarea ei?

Solicit răspuns scris.”, a transmis Dumitru-Viorel Focșa, deputat circumscripția electorală 14, Constanța

 

  850