În urma alegerilor din 9 iunie, configurația politică a  Consiliului Municipal Constanța va fi următoarea: PSD – 8 mandate, PNL – 7, Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) – 6, AUR – 5, Felicia Ovanesian – 1. De la acest moment până la final de septembrie, atunci când vor intra în pâine noii consilieri (unii dintre ei fiind dintre cei actuali) se pot pune la cale negocierile pentru viitoarea majoritate din CLM.

Acum, aritmetica simplă spune că cea mai normală combinație este cea dintre PSD și PNL, 15 voturi, asigurându-se trecerea proiectelor de hotărâre inițiate de primar. Se formează astfel majoritatea absolută, cea care înseamnă jumătate plus 1 din numărul total al consilierilor, adică 14. Aceeași aritmetică arată și că: 7 mandate ale PNL + cele 6 ale ADU + 1 al Feliciei Ovanesian = 14. Adică tot o majoritate absolută. Cea care permite votarea bugetului sau a taxelor, impozitelor și a multor alte hotărâri. Problema va fi în cazul celor care au nevoie de 2/3 plus 1 – majoritatea calificată – din totalul de voturi, adică 19. Ceea ce ar presupune să voteze alături de PSD și PNL alți 4  consilieri sau alți 5, dacă se merge pe formula cu Felicia Ovanesian. Cum există precedente în „determinarea“ unor consilieri să voteze alături de Putere, indiferent care ar fi aceea, mai rămâne să vedem doar dacă Ovanesian va fi sau nu iepuraș! 

Mai direct spus, dacă va accepta să-și „doneze“ votul lui Vergil Chițac sau va alege calea opoziției pe care, de altfel, susține că a practicat-o și atunci când era de-a dreapta primarului. Moment în care s-ar fi opus unor inițiative cică cel puțin neortodoxe, puse la cale de Vergil Chițac.

La acest moment, singurul indiciu referitor la ce va fi Felicia Ovanesian sunt... murăturile din cămară, pe care consilierul independent îi îndeamnă pe constănțeni să și le păzească. De consilierii politici. La toamnă vom vedea, însă, cine șterpelește și borcanele!

PS: Știu că, până una-alta, este greu de luat în calcul o nouă alianță între PNL și USR, dat fiind precedentul din acest mandat, dar... în politică nu se spune niciodată - NICIODATĂ...

Măriuca ANDRONE

  1669