În curtea SCJU. ”Sănătatea mamei și copilului”- o nouă construcție cu funcție de spital
În prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a reprezentanților echipei manageriale a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanţa, precum şi a proiectantului Gabriel Dumitrache, a fost prezentată formula finală avizată a documentației tehnico-economice, faza Studiu de Fezabilitate, aferentă obiectivului cu titlul “Construire corp nou - Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa”.
Noua construcție va avea funcția unui spital și va fi destinată Departamentului ”Sănătatea mamei și copilului”, respectiv secțiilor de Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică. Aceasta va avea o suprafața construită la sol de aproximativ 3.500 mp și un regim de înălțime format din: 2 etaje de subsol, un demisol, un parter, 8 etaje medicale și etajul 9 tehnic retras.
Acest nou corp al SCJU va beneficia de un număr total de 365 paturi, după cum urmează: 247 paturi pentru spitalizare continuă, 79 paturi pentru spitalizare de zi și 39 paturi pentru ATI. Tot aici vor fi și două blocuri operatorii, unul pentru secțiile de Obstetrică și Ginecologie, care va avea un număr de 5 săli, iar cel de-al doilea pentru secția de Chirurgie pediatrică va beneficia de patru săli de operații. Imobilul va fi deservit de un număr de 110 locuri de parcare, dintre care 98 la subsol şi 12 în exteriorul construcţiei.
De asemenea, viitoarea structură medicală va deține și două unități de primiri urgențe pentru Pediatrie și pentru Obstetrică și Ginecologie, fiecare dintre acestea având flux propriu de primire a pacienților.
“În elaborarea acestui proiect am pornit, în primul rând, de la necesitatea realizării unui obiectiv destinat, în mod special, îngrijirii şi tratării medicale a copiilor. Infrastrucura de sănătate a judeţului Constanţa este reprezentată de SCJU, un spital gândit acum zeci de ani, ca un monobloc ce nu poate fi adaptat necesităţilor actuale şi recomandărilor europene. În prezent, în Europa, se construiesc spitale de tip pavilionar, astfel încât să poată fi realizate circuite pentru fluxul intern. Astăzi, împreună cu colegii mei din cadrul Direcţiei Generale de Proiecte, cu echipa managerială a SCJU, precum şi cu cei care au realizat studiul de fezabilitate pentru aceasă investiţie, vă prezentăm exact perspectivele şi obiectivele acestui proiect complex, ce are ca sursă de finanţare PNRR-ul. După cum bine ştiţi, toate demersurile realizate de departamentul de specialitate al CJC, au dus la includerea în PNRR a acestui proiect ce va completa zona de pediatrie, dar mai ales, va completa o zonă deficitară a actului medical în judeţul Constanţa” – a declarat Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
Costurile estimative ale investiției sunt de aproximativ 148.500.000 Euro + TVA, iar 30 % din această valoare este destinată achiziţionării de aparatură medicală de ultimă generaţie. Proiectul va fi depus la finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde este deja nominalizat la poziția 45 din Lista de investiții propuse în cadrul Componentei C12 – Sănătate, Investițiile 12.1 Infrastructură spitalicească publică nouă și 12.2 Echipamente și aparatură medicală. Finalizarea acestei investiții este preconizată spre finalul anului 2026.