Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează luni, 9 mai 2022, de la ora 1700, o evocare a scriitorului Pavel Chihaia prin intermediul unei mese rotunde avându-l ca moderator pe prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și ca invitați pe fiul scriitorului, prof. univ. dr. Matei Chihaia, Universitatea din Wuppertal, pe soția scriitorului, Maria Ioana Chihaia, pe scriitorul Ovidiu Dunăreanu, redactorul-șef al revistei Ex Ponto și pe scriitoarea Doina Jela.

Pavel Chihaia face parte din „generația pierdută” de romancieri postbelici, alături de Alexandru Vona, Mihai Villara, Theodor Cazaban, o generație al cărui destin literar nu s-a împlinit, dar care a apucat totuși să se manifeste în perioada de tranziție cuprinsă între sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până la instaurarea deplină a dictaturii comuniste, pe 30 decembrie 1947, odată cu abdicarea forțată a Regelui Mihai I.

Autorul romanelor Blocada și Hotarul de nisip se înscrie printre figurile emblematice ale literaturii dobrogene. În cărțile și povestirile sale spațiul dobrogean și oamenii săi sunt evocați în contururi mitologice, dar și dintr-o perspectivă a raportului cu istoria, cu momentele ei fatidice.

Numeroasele interviuri, dialoguri configurează profilul indelebil al unui caracter, al unui scriitor care a preferat tăcerea, compromisului, care s-a realizat și ca istoric de artă, printr-o reconversie spectaculoasă, salvatoare. Pavel Chihaia a urmat calea exilului, reinventându-se încă odată, rămânând totodată un reper inconturnabil al literelor dobrogene.

Masa rotundă face parte din ciclul Dialoguri dobrogene, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților ei și valorilor care le edifică. Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

 

  434