Așa cum reiese din comunicatul  PUSL Constanța, “Filiala Județeană a organizat duminică, 24.09.2023, un curs de istorie cu tema: Programul de construire, în Dobrogea, la începutul secolului al XIX lea, a rețelei de 200 de cișmele ( locuri în care localnicii si călătorii se aprovizionau cu apa ). ”

Lecția s-a desfășurat în localitatea Dobromir, chiar lângă o asemenea cișmea, “prezentarea fiind  efectuată (sâc!) de către profesor Ozgean Omer, în prezența a  70 de membri PUSL, din filialele Constanța, Tuzla și Ciocârlia, plus aproximativ 90 de membri din filiala Dobromir”. Cifrele sunt transmise oficial, așa că le luăm de bune. Chiar dacă în privința celor din Dobromir se vorbește cu aproximații și, sinceri să fim, nici nu am auzit, până acum, de vreun autocar cu capacitate de 70 de locuri. Adică fix cât au anunțat umaniștii constănțeni că au adus la eveniment cu un singur mijloc de transport...

Nimic rău până acum, în condițiile în care-  așa după cum chiar PUSL Constanța recunoaște- “acțiunea a fost un foarte bun prilej de cunoaștere, socializare a membrilor PUSL între ei și de consolidare a organizației județene”. Mai direct spus o acțiune politică în toată regula, cu atât mai mult cu cât umaniștii constănțeni au identificat și problema din zonă: patru sate care aparțin  comunei, se aprovizionează cu apa de la cișmelele vechi de 200 ani, neexistând rețea de apa comunală! Fără a prezenta, însă, soluții, fără a avea, în prealabil, discuții cu factorii responsabili ( RAJA spre exemplu)  pentru a se dumirii de ce este această situație în cele patru sate.

Sperăm totuși, spre binele cetățenilor care nu beau, nu spală și nu se spală cu lecții de istorie, că vor veni și soluțiile. Nu de altceva, dar dacă într-adevăr se dorește a fi “cu oameni, despre oameni, pentru oameni”, așa după cum a precizat Iulian Chiforeanu, președintele Organizației Județene PUSL Constanța, sunt necesare soluții. Concrete, întru binele comunității!

Sau, poate, vor veni și acestea atunci când va fi anunțat oficial candidatul PULS pentru primăria Dobromir. Eventual la o altă lecție de istorie, pentru că la cea de duminică doar s-a vehiculat un nume:  Cristian Ionescu - șef Filiala Dobromir.

În rest, s-auzim de bine de la Iulian Chiforeanu, președintele Organizației Județene PUSL Constanța, precum și de la Gihan Esergep, președintele Organizației Municipale Constanța.  

Nu neapărat lângă cișmele, fie și  pentru că județul Constanța are destule probleme care așteptă SOLUȚII. Restul sunt lecții de istorie și nimic mai mult. Asta neînsemnând că acestea  nu sunt bune...

Măriuca ANDRONE  

 

  1977