Vouchere sociale oferite în...parc, la coadă    

Anunțată cu surle și trâmbițe, acțiunea pusă la cale de Fundația Pontica, entitate aflată în subordinea Primărie Constanța, a fost o bătaie de joc la adresa refugiaților ucraineni care trăiesc în municipiul reședință de județ. Îmi asum cele de mai sus, chiar dacă în pozele postate pe pagina de facebook a fundație se văd doar fețe zâmbitoare!

Concret, fundația a oferit 1000 de vouchere sociale în valoare de 250 lei pentru refugiații ucraineni din Constanța. Vouchere achiziționate din donația făcută de organizația Taiwan Can Help. Nimic rău până aici: o acțiune umanitară pentru care nu s-a scos nici un leu din bugetul municipiului, logistica fiind asigurată de o fundație. Fie ea și din subordinea primărie.

Problema este că în goana după imagine, din ce în ce mai șifonată la nivelul conducerii Primăriei Constanța, “meseriașii” din Pontica au regizat un spectacol cel puțin jenant. Și, așa după cum am precizat, umilitor pentru refugiații ucraineni.

Cei pe care aceiași “specialiștii” în ale manipulării de imagine, i-au strâns în parcul din fața Teatrului Național “Oleg Danovski”. Adică într-un spațiu public. Aici unde i-a putut vedea toată lume, stând la coadă. Vârstnici, tineri, copii, mame cu bebeluși în brațe.

Adunați cu arcanul primărie, pentru a ridica voucherele. Aliniați în fața banerelor imense ale Fundație Pontica și ale Primărie Constanța. Ca să fim corecți până la capat și ale organizației Taiwan Can Help.

Nu avem habar la ce i-a ajutat această fâlfâială de banere pe taiwanezi, dat știm sigur că administrația locală a vrut să mai stoarcă un pic de simpatie publică din acest jenant eveniment.

Prim plan pe mame și soții, dirijate să strige “Mulțumim Constanța”  

Și pentru ca umilința să fie totală, cei aflați cât mai aproape de cortul din care se împărțeau voucherele au fost  puși să strige, la unison, “Mulțumim Constanța”.

Un spectacol penibil! Nu al ucrainenilor, ci a celor din solda Primărie! Domnilor, a fost evident nu numai pentru noi, cei care mai avem ceva noțiuni de televiziune,  că totul a fost regizat: plan strâns pe câteva femei, neapărat mame sau soții de eroi care luptă  pe frontul din Ucraina, privind într-un punct din apropierea camerei de filmat de unde s-a dat startul corului de mulțumiri!

Câtă lipsă de considerație față de acele femei! Câtă lipsă de respect față de niște oameni  trecuți prin atâtea necazuri! Câtă lipsă de demnitate față de niște cetățeni care își duc cu atâta demnitate suferința!

Și pentru ce ? Pentru imaginea echipei din fruntea Primăriei Constanța! Că doar nu pretindeți că altul a fost motivul? Eventual, empatia față de refugiații ucraineni! Hai să fim serioși domnilor și doamnelor de prin Pontica! Dacă era vorba de așa ceva, trebuia să oferiți vouchere la sediul fundație sau, dacă nu îl aveți, în sala “Remus Opreanu” a Prefecturii Constanța. În două serii, în trei, în câte era necesar!

La ieșire din Constanța, pe dreapta! La ieșirea către Eforie….

Fără a mai obliga mămici să stea cu bebeluși în brațe, fără a mai filma fetițe alergând prin parc, fără a mai lua prim plan pe fața vreunei bunici îndurerate...

Tot ce a interesat în acest caz a fost imaginea! Ce au obținut? Imaginea unei echipe capabile să calce orice, inclusiv demnitatea umană, pentru a o proslăvi pe a celei aflate la conducerea Primărie Constanța!  

Și pentru că reprezentanții Fundației  Pontica au anunțat că vor mai desfășura și alte acțiuni pentru ucrainenii din municipiu, nu ne-ar mira dacă nu s-ar desfășura și cea cu “Gamela și marmita”. Acțiune în cadrul căreia refugiații sunt strânși tot într-un loc public, cu gamelele aferente, pentru a primi borș ucrainean din marmite dobrogene. Cu prim plan pe polonicele de coada cărora atârnă stegulețe cu sigla municipiului Constanța, precum și poze cu primarul!  

Dacă au o problemă cu identificarea locație, ne permitem o sugestie: la ieșire din Constanța, pe dreapta! La ieșirea către Eforie….

Măriuca ANDRONE  

 

  1006