Cu toate că au fost aplicate sancțini și poziția birourilor electorale a fost categorică în  a atrage atenția că primarul Constanței a încălcat legea,Vergil Chițac continuă  să o calce în picioare. Stare de fapt  sesizată de PSD Constanța, organizația făcând apel la stoparea imediată a oricăror tentative de alterare a procesului de votare și la respectarea dreptului constănțenilor la vot.

“Constatăm cu stupoare că primarul Constanței, Vergil Chițac, continuă să încalce legea, cu numai câteva ore înainte de scrutinul din 9 iunie, urmărind, cu intenție directă, calificată prin scop, deturnarea rolului și scopului procesului electoral democratic, în detrimentul direct al constănțenilor!

Urnele care au fost trimise în secțiile de votare (urmare a demersurilor pe care noi le-am realizat în cursul acestei zile, pentru a se intra în legalitate), în vederea respectării prevederilor obligatorii în materie, respectiv cele 422 care lipseau inițial, sunt doar niște... simple cutii de carton!

Se încalcă astfel flagrant prevederile legale referitoare la modul în care trebuie sa fie aceste urne, prevederi care dispun în mod clar că acestea trebuie să fie TRANSLUCIDE, „din plexiglas, policarbonat, polipropilenă, dibond, sticlex, forex, macrolon, copoliester, polipropilenă etc.”, ÎN NICIUN CAZ DIN CARTON SIMPLU, de preferință în forma trunchiului de piramiodă, din rațiuni de depozitare. În plus, trebuie să se asigure „rezistența corpului principal și a capacului la șocuri și fricțiuni mecanice (incasabil) la variații de temperatură ce pot produce deformări (termorezistent), la agenți corozivi”.

Mai mult, pentru ca ilegalitățile comise de organizatorii acestor alegeri, respectiv prefectul PNL Silviu Coșa și primarul PNL (încă) în funcție Vergil Chițac (care sunt implicați, procedural, în procesul de preluare și distribuire a buletinelor de vot), să fie complete, sacii cu buletine de vot, în număr de 400, au fost distribuiți secțiilor de votare FĂRĂ a fi sigilați.

În contextul tentativelor anterioare de alterare a procesului electoral democratic prin neasigurarea numărului de urne necesare, observăm, cu deosebită îngrijorare, că se urmărește, în continuare (premeditat) ca votarea și stabilirea rezultatului alegerilor să aibă loc prin ”mecanisme” de natură a modifica, direct și iremediabil, atribuirea mandatelor în circumscripția electorală a Municipiului Constanța.

Facem un apel la stoparea imediată a oricăror tentative de alterare a procesului de votare și la respectarea dreptului constănțenilor la vot.

Față de aceste abateri grave, sesizăm de îndată organele abilitate și tragem un serios semnal de alarmă, vizavi de corectitudinea desfășurării alegerilor locale și europarlamentare, în județul Constanța!”, au transmis reprezentanții PSD Constanța.  

 

 

  2545