Protocol de colaborare cu Uniunea Patronală din Ucraina

Uniunea Națională a Patronatului Român – Regiunea Sud-Est (UNPR-RSE) a organizat o conferință de presă la  care a fost anunțată lansarea unui nou studiu de piață, precum și  informații despre un eveniment în cadrul căruia va fi semnat un protocol de colaborare între UNPR-RSE și Uniunea Antreprenorilor Întreprinderilor Mici, Mijlocii și Privatizate din Ucraina.  Protocolul de colaborare cu antreprenorii din Ucraina va avea loc în data de  29 iunie a.c., în stațiunea Mamaia.

La conferință au participat Daniel Moraru, președintele UNPR-RSE; Carmen Ispas, director executiv; Mihai Gheorghiade, director comisiei de infrastructură precum și  Ștefan Nicoară, directorul comisiei de buget-finanțe.

Așa  după cum a precizat  președintele UNPR-RSE, această conferință se dorește a fi o mobilizare a comunității oamenilor de afaceri din județul Constanța, la cercetarea sociologică fiind invitați să participe toți constănțenii cu inițiativă privată.

„Principalul mesaj pe care dorim să îl transmitem astăzi este faptul că anunțăm lansarea unui studiu asupra stării mediului de afaceri din Constanța. Este un nou studiu de piață, ce va putea fi găsit și completat, anonim, pe site-ul nostru. Va fi un studiu care va reflecta situația antreprenorilor din județul Constanța.

Și vom face un protocol de colaborare cu Uniunea Patronală din Ucraina, care va fi semnat pe 29 iunie la Constanța. Cu ocazia aniversării 1 an UNPR- RSE, lansăm acest studiu de piață. Analizăm starea mediului de afaceri din Constanța și vedem așteptările companiilor din Constanța și analizăm dinamica pieței locale. O să avem o imagine clară a provocărilor cu care se confruntă mediul de afaceri. Ne așteptăm ca studiul sa fie finalizat în următoarele trei luni”, a declarat Daniel Constantin Moraru.

Președintele UNPR-RSE a precizat că este necesară implicarea mass-mediei, dar și participarea companiilor locale.

„Dorim să cerem sprijinul presei pentru mediatizarea studiului. Vrem o participare cât mai largă a companiilor locale. Protocolul de colaborare va aduce multiple avantaje membrilor - se vor extinde relațiile economice bilaterale și acces pe noi piețe. Protocolul va facilita și schimbul de informații”, a adăugat Daniel Constantin Moraru.

Mesaj către clasa politică: Deschideți ușile către mediul de afaceri constănțean!

În sprijinul demersurilor Uniunii Naționale a Patronatului Român – Regiunea Sud-Est, președintele Moraru a făcut apel și la clasa politică locală rugând “să-și deschidă ușile către mediul de afaceri constănțean.”

“Sperăm ca deschiderea autorităților publice faţă de mediul de afaceri să fie alta și să rezolvam multe dintre problemele Constanței, să ridicam PIB-ul regional, zonal, pentru a ocupa un loc fruntaș în topurile de la nivel național.

Din păcate, ne confruntăm cu o lipsă a antreprenorilor, lipsa facilităților de finanțare. Eu cunosc mulți antreprenori care ar vrea să construiască parcări în parteneriat public-privat. Acesta este un singur aspect și împreună sper să putem construi. Cred că cei care pot sa mai miște lucrurile sunt direct antreprenorii. Toate acestea în beneficiul romanilor”,  a declarat  președintele UNPR-RSE.

Acest demers își propune și să readucă economia locală pe un loc de frunte la nivel național, așa cum se întâmpla în urmă cu peste 30 de ani, când Constanța era a doua forță economică a țării.

„Din păcate, astăzi, Constanța este pe locul 7-8 la nivel național, în ceea ce privește cifra de afaceri și investiții. Fără companii precum Nuclearelectrica, Șantierul Naval, Rafinăria Petromidia și Portul Constanța, județul Constanța s-ar afla pe la locul 20, undeva peste jumătatea clasamentului. Faptul că suntem între primele cinci poziții ca populație, faptul că suntem cel mai bine poziționați din punct de vedere strategic și logistic nu ne-a ajutat foarte mult.

Sperăm ca deschiderea autorităților publice față de mediul de afaceri să fie mai permisivă, mai transparentă, astfel încât să putem contribui, împreună, la parteneriatul public-privat. Ne dorim foarte mult să rezolvăm multe dintre problemele Constanței, prin realizare de proiecte comune, astfel încât beneficiarul real al acestor proiecte să fie cetățeanul, cel care în final și plătește aceste servicii”, a declarat președintele UNPR-RSE.

Obiectivele principale al protocolului sunt:

-stabilirea de contacte între comunitățile de afaceri din România și Ucraina și identificare de parteneri eficiențipentru cooperare la nivel de întreprinderi, organizții și firme.    unui contact cu autoritățile și companiile ucrainene.

-Asigurarea comunicării și coordonării între UNPR-RSE și Uniunea Antreprenorilor Întreprinderilor Mici, Mijlocii și Privatizate din Ucraina, respectând toate protocoalele necesare pentru cooperare.    

Măriuca  ANDRONE

 

 

 

 

  3580