În zona Dobrogei ploaia se transformă în ninsoare

Vremea va fi schimbătoare în luna decembrie, cu temperaturi peste cele obișnuite de Revelion. Meteorologii prognozează precipitații abundente în primele două săptămâni din decembrie, apoi normale perioadei. ANM a actualizat prognoza meteo pentru luna decembrie.

Săptămâna 4 – 11 decembrie Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile estice.Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de sudest a țării, dar și deficitar în jumătatea nord-vestică a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 11 – 18 decembrie Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitvă mai accentuată în regiunile intracarpatice.Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile nordvestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Săptămâna 18 – 25 decembrie Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

Săptămâna 25 decembrie – 1 ianuarie Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile intracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Meteorologul ANM, Gabriela Băncilă, arată faptul că în România va pătrunde un val de aer siberian, care va duce la o scădere bruscă a temperaturilor și va genera ninsori în mare parte a țării, inclusiv în București. De miercuri, de la ora 18.00, până vineri, la ora 8.00, vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre sud-vest. Local, îndeosebi în regiunile sudice, cantitățile de apă vor fi de 10…15 l/mp și izolat de 20 l/mp. La munte și în Moldova vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În celelalte regiuni, pe parcursul nopții de miercuri spre joi vor predomina ploile, apoi vor fi precipitații mixte. Izolat se va depune polei.

„În zona Dobrogei există posibilitatea ca ploaia să se transforme în ninsoare în zona de alăturare a masei de aer rece, care va staționa deasupra Moldovei, în contact cu aerul bogat în umezeală care vine din sud. Având în vedere diferența de presiune pe o suprafață destul de mică, acest lucru duce la intensificare de vânt. Ninsorile liniștite pentru zona de sud-est a țării spre sfârșitul de săptămână sunt foarte puțin probabile. Dar spre deosebire de ce s-a întâmplat în episodul anterior, intensificările de vânt nu vor mai fi cu siguranță la nivelul acela. De data aceasta, se pare că poziționarea acestui ciclon este mai joasă, ceea ce înseamnă o influență cu precipitații solide mai ales în zona Dobrogei continentale și a părții de est a Munteniei – Brăila, partea estică a județelor Ialomița și Călărași. La începutul săptămânii viitoare, vremea se va încălzi din nou, iar temperaturile maxime vor ajunge 12, 13, poate chiar 15 grade la mijlocul zilei, cu temperaturi preponderent pozitive în cursul nopții.”, a explicat Gabriela Băncilă

  218