Doctorul Murad poate fi… clonat?
La prima întâlnire cu câțiva constănțeni dintre cei care vor să devină antreprenori cu ajutorul „Atelierului de Afaceri“, doctorul Mohammad Murad le explica faptul că asta înseamnă, printre altele, să iei micul dejun la ora 11.00. Noaptea!
Și nu era o figură de stil, ci un adevăr pe care omul de afaceri l-a parcurs ani de-a rândul.
De la momentul la care cu 50 de dolari – primiți când era student la Medicină – a plecat în Liban, a cumpărat dulciuri și blugi și a făcut 500 de dolari – până astăzi, cel mai mare investitor în turismul de litoral le-a văzut pe toate, le-a trăit pe toate, le-a pătimit pe toate.
Și când spun toate, mă refer la piedicile puse de o legislație cel puțin neprietenoasă cu mediul de afaceri, la obiceiul imbecil de a trimite te miri ce controale peste investitori, dar și la amenințări de la milițieni, contracandidați furioși că pierd procente, bașca procurorii DNA-ului dispuși să încropească dosare din orice.
Nu s-a împiedicat de aceste „amănunte“ și i-a sfătuit pe viitorii antreprenori, pe oamenii de afaceri, pe reprezentanții administrațiilor locale, dar și pe cei ai formațiunilor politice să nu le fie frică. Să nu se teamă pentru că „datorită furtunii, stejarii au rădăcini mai adânci“, i-a îndemnat doctorul Murad pe toți cei enumerați anterior. I-a îndemnat și să facă ceva pentru Constanța!
O Constanță prăbușită acum pe locul 13 în afacerile locale, după ce a strălucit ani buni pe podium la acest capitol. O Constanță incapabilă să fie precum Cluj, Oradea, Buzău, chiar dacă are oportunități mult mai mari decât acestea. Portul, agricultura și, nu în ultimul rând, turismul fiind pilonii pe care se poate dezvolta acest județ, dar și fiecare municipiu în parte.
De ce la Cluj, Oradea, Buzău s-a putut și în Constanța nu se poate, întreba doctorul Murad deunăzi? Răspuns corect: PAUZĂ! Așa după cum, la fel de corect, a remarcat același om.
Om care face afaceri, nu om de afaceri, într-o țară pe care o iubește și o respectă mai mult decât multe personaje specializate în clamarea patriotismului fără a întreprinde ceva pentru România.
Doctorul Murad și-a propus, ca om de afaceri, să întoarcă o parte din bani şi din experienţa acumulată în comunitate. O comunitate în care trăiesc și fac bani peste 100 de persoane care au afaceri de peste 10 milioane de euro! Nu l-am auzit pe nici unul dintre ei spunând că trebuie să întoarcă vreun euroi comunității constănțene!
Poate că nu au avut „sărmanii“ idei în acest sens. Acum au „Atelierul de Afaceri“, în care se pot implica cu mai mult de 15 proiecte, căci, sincer, nu cred că se va supăra Mohammad Murad dacă vine vreun om de afaceri constănțean și anunță că are 20 sau 30.
Nu este la mai mare, oameni buni! Este la mai mulți. La mai mulți constănțeni care să nu mai fie angajați, ci angajatori, la mai mulți constănțeni întorși în țară cu certitudinea că vor putea să asigure un trai decent familiilor de care au fost nevoiți să stea departe. Așa după cum a punctat doctorul Murad.
Cel care – profesând și ca medic, fiind și un investiror cu experiență – știe exact care este boala de care suferă mediul de afaceri local. Mai mult decât atât, știe și ce tratament trebuie aplicat: Constanţa – o pepinieră de afaceri!
Nu am habar câți oameni de afaceri sau câți politicieni se vor alătura proiectului lansat de Mohammad Murad, dar știu sigur că, până ieri, peste 700 de constănțeni au dat semn că vor să-și ia soarta în mâini. Să meargă, la început, pe mâna omului care face afaceri. Să devină antreprenori. Să ajungă, mai apoi, oameni de afaceri!
Până atunci, sperăm că în Constanța chiar se va mișca ceva întru susținerea mediului de afaceri, că nu se va mai vorbi despre economie numai pe hârtie și o dată la patru ani, când sunt alegeri, și că doctorul Murad va fi… clonat. Nu de altceva, dar poate așa vom avea și noi – constănțenii parte de oameni realmente implicați în problemele comunității!
PS: În urmă cu ceva ani, Mohammad Murad mi-a pregătit, personal, o salată specială. Nu mă întrebați ce avea în ea că nu știu. Îi țin minte și acum gustul și faptul că am fost servită de… Murad! Am crezut că a făcut asta pentru că sunt jurnalist. M-am înșelat. Când m-am plimbat puțin prin zonă, l-am văzut, alături de tinerii bucătari, făcând salate. Pe care, mai apoi, le-a servit, personal, clienților Phoenicia…
Când a preluat Complexul Amfiteatru-Belvedere-Panoramic, mi-a spus că va fi gata în 5 luni. M-am uitat lung, ca să nu spun suspicios, atât la el, cât și la ce era în jur. Peste 5 luni, Complexul Amfiteatru-Belvedere- Panoramic era dat în folosință…
În rest, s-auzim numai de bine despre cei care vor să devină antreprenori și au înțeles, fie și din cele două exemple de mai sus, cum face doctorul Murad afaceri, fără a fi, neapărat, om de afaceri!
Măriuca ANDRONE