În electoralul an 2020, Horia Constantinescu a dat bir cu fugiții din PSD și  s-a înscris în PUSL. Motivul? Candidatura pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Și asta pentru că social democrații de la mal de mare aveau desemnat un candidat, în persona lui Decebal Făgădău, iar Constantinescu ținea cu orice preț să demonstreze că nu este o virgulă. Așa după cum singurel a declarat, săptămâna trecută.

Că la final s-a dovedit a fi doar o cratimă este altă poveste, important este că îl ura din tot sufletul pe Făgădău. Așa după cum singurel a afirmat! Atunci când, înaintea alegerilor locale, i-a chemat pe candidații cu mai puține șanse la o discuție “amicală”. Ce le-a “șoptit” Constantinescu împricinaților convocați, pe rând,  la o terasă din Portul Tomis. „ Retrageți-vă  candidatura, să iasă Vergil Chițac”, precizând  și că el îl urăște din suflet pe candidatul PSD. Ca să nu mai amintim și promisiunile făcute: unii urmau să devină directori în Primăria Constanța, alții directori pe la instituțiile din subordinea acesteia. 

Cert este că în 2020 Făgădău era “hăis” și Constantinesu “cea”. Rezultatele alegerilor de atunci le simt, zilnic, toți constănțenii și acum. Așa după cum se simt și aberantele regulamente puse la cale și de Horia Constantinescu. Cel care a fost răsplătit de Vergil Chițac cu o funcție taman în Primăria Constanța. Poziție din care, de altfel, l-a aruncat precum o măsea stricată.

În preelectoralul an 2023, reimplantat în postură de plombă în PSD Constanța, același ipochime afirmă cu nonșalanță- ca să nu-i spunem altcumva- că: “în momentul în care Decebal Făgădău și Horia Constantinescu vor trage la aceeași căruță, ceilalți candidați nu vor mai avea nici o șansă”.

Fără a preciza, însă, ce poziții să aibă fiecare dintre ei în raport cu oiștea căruței sau cu hamul cailor! Nu de altceva,  dar în cazul lui Constantinescu roțile atelajului s-au dovedit de prea multe ori ...pătrate, iar Făgădău s-a specializat, deja, în dat cu oiștea în gard! Și când și unul, și celălalt  au scăpat hamurile politice. Primul plecând din PSD, candidând din partea PUSL – partid din care a demisionat a doua zi după alegerile locale- și revenind în PSD. Cel de-al doilea punându-și palma în poponeț de fost primar și demisionând din PSD, ca mai nou să râcâie pe la toate ușile politice, în primul rând la cea a PSD, pentru a candida la... Primăria Constanța.

Știm cu toți că politica este precum cea mai veche meserie din lume și, pe cale de consecință, există așa zișii politicieni care se comportă precum damele de consumație, dar pare-se că în această materie Horia Constantinescu a depășit orice limită. Nu că Decebal Făgădău ar fi mai departe...

Suntem, totuși, curioși să aflăm care este formula la care s-a gândit Constantinescu, atunci când s-a văzut, pentru 2024,  în aceeași trăsură cu Făgădău? Nu de altceva, dar, din informațiile noastre, fostul primar vrea să se întoarcă în PSD pe toate funcțiile deținute anterior: președinte al organizației municipale, prim-vicepreședinte la cea județeană, bașca viitor candidat!  Funcții râvnite, din informațiile noastre, și de actualul președinte al ANPC. Cel care se vede un “vârf de lance” în  PSD Constanța, așa după cum singurel a declarat. Cam tocit vârful, dacă luăm în calcul marile-i realizări politice, dar este dreptul omului să viseze. Așa cum este și cel al lui Făgădău. Căci, de, nu-i de colo băieți să vă întoarceți într-o filială funcțională și cu mii de mebrii- atât la municipiu cât și la județ- după ce ați lăsat-o în fundul gol. Unul- fostul primar- de membri și multe altele de prin sediu, celălalt- fostul candidat PUSL- de procente.

Că așa spune aritmetica, băieți! La plecare lui Făgădău organizația municipală mai avea cel mult 100 de membri, iar acum are peste 6 mii. În timp ce cele 5,02 procente ale lui Constantinescu adunate cu 24, 23% ale lui Făgădău =  29,25. Mai mult de 28,41% cifră care a asigurat victoria lui Vergil Chițac. Asta neînsemnând, neapărat, că Decebal Făgădău nu a sfeclit-o și pe mâna lui la alegerile din 2020.

Nu-i cere nimeni lui Horia Constantinescu să-și pună cenușă în cap, dar de aici până a vorbi despre vârfuri de lance și candidaturi este o cale prea lungă. Pe care vrea să o parcurgă cu prea multă lipsă de simțire politică într-o căruță din care poate fi răsturnat chiar de...cai. A se citi membri de partid care au tras pentru organizație, pe când el îl sprijinea pe față pe Chițac și se juca, mai apoi, de-a primăria.

PS

Și dacă tot s-au umflat mușchii politici pe actualul președinte al ANPC, de ce nu își dă demisia din această funcție ca să poată pune osul la muncă în an electoral? O va face, oare,  doar dacă va fi candidat?  

PS 1.

Cât privește remarca că “nu am luptat împotriva PSD”, s-avem rezon domn Constantinescu! Făgădău era candidatul extratereștrilor de pe Jupiter și nu s-a observat acest “amănunt”?

Măriuca ANDRONE  

  4305