LA POMUL LĂUDAT…
Probabil că în tradiția tuturor popoarelor, într-o formă sau alta, există un corespondent al binecunoscutului proverb românesc „La pomul lăudat să nu te duci cu sacul.” Din păcate, și mai ales în paguba majorității populației, într-un răstimp de doar un an și trei luni, actuala guvernare de dreapta a reușit ca din sus-amintitul proverb să facă o adevărată deviză pentru realitatea politică, economică și socială din România.
Negocieri de talcioc, împărțiri, reîmpărțiri, redistribuiri de funcții importante și sinecuri bănoase
Drept dovadă de necontestat sunt bugetul de adâncă austeritate (care după mai mult de două luni este tot în ciornă!), înghețarea salariilor și spulberarea multor componente salariale, înghețarea pensiilor și alocațiilor contrar prevederilor legale în vigoare, eliminarea brutală a unor beneficii în sprijinul elevilor și studenților etc.. Toate nu fac altceva decât să demonstreze cât de „toxică” a fost pentru români puternica creștere economică a țării în cei trei ani de guvernare a PSD (una dintre cele mai mari din UE), a subvențiilor în agricultură, a salariilor și punctului de pensie, a alocațiilor, acordarea multor beneficii în sprijinul elevilor și studenților, al altor categorii de tineri.
În totală și dezonorantă contradicție cu promisiunile de lapte și miere din campania electorală, realitatea se dovedește a fi din ce în ce mai alarmantă pentru români, în special pentru categoriile sociale cele mai vulnerabile, pentru firmele românești, pentru sănătate, învățământ, cultură. Astfel, acțiunea politică a grupării de partide pierzătoare în alegeri, în loc să fie canalizată spre îndeplinirea programului de guvernare prezentat în Parlament – deci lege! -, aceasta se rezumă la negocieri demne de talcioc, la împărțiri, reîmpărțiri, reevaluări și redistribuiri de funcții importante și sinecuri bănoase, înlocuirea brutală a multor specialiști cu persoane fie „cu școala vieții”, fie cu bucle și unghii „ojate” impecabil, fie chiar cu foști colaboratori dovediți ai Securității. Asta, ca să nu mai vorbim chiar de unii „penali” în funcții publice doar pe considerentul imbatabil că „sunt de-ai noștri.”
Partidele de la guvernare - „Racul, broasca și o știucă”
Nici domeniul economic nu este lăsat mai prejos. Evident, guvernul Cîțu în lupta sa la baionetă cu realizările „toxice” ale PSD, se mai luptă din răsputeri și cu greaua moștenire a împrumuturilor colosale făcute de fostul ministru al Finanțelor, întâmplător tot același domn Cîțu, împrumuturi care au îngrozit Comisia Europeană și care vor fi plătite de multe generații de români.
O rază de speranță ar fi fost miliardele de euro primite prin Programul Național de Redresare și Reziliență, lansat cu pompă în noiembrie anul trecut, dar dovedit astăzi ca o simplă mâzgălitură pe hârtie, și nu de către oricine, ci de însuși ministrul Proiectelor Europene, nimeni altul decât domnul Cristian Ghinea, cel care în ziua de 20 iunie 2018 se tăvălea la propriu pe holurile Parlamentului scandând „Jos PSD!”.
Astăzi, domnia-sa, în locul hulitului PSD, după mai bine de două luni în onoranta funcție de ministru, abia a declanșat o serie de „dezbateri tematice zilnice” pe domenii, în urma cărora, către sfârșitul lui februarie a.c., s-ar putea creiona câteva proiecte. Acesta se dovedește a fi unul din multele rezultate păguboase ale târguielilor politice sus-amintite, care a înscăunat în fruntea respectivului minister pe nimeni altul decât pe fostul ministru „0” al guvernării Cioloș. Aferim, decizie politică reformatoare!
Neîndoielnic, toate aceste dovezi de incompetență, de bâlbe și contradicții ale partidelor de la guvernare, demne de celebra fabulă „Racul, broasca și o știucă”, se repercutează asupra vieții cotidiene a milioanelor de români, în special a categoriilor vulnerabile, asupra firmelor românești înglodate în datorii și amăgite cu promisiuni de la o zi la alta. Analiza comparativă a situației economice din celelalte țări ale UE demonstrează fără echivoc că România este singura țară cu un buget de austeritate, de împingere spre sărăcie, regres economic, șomaj, risipirea resurselor interne, pierderea fondurilor nerambursabile.
Constatarea acestor realități evidente, dovedind minciuna, sarcasmul și setea patologică de putere, care au dominat campania electorală a Dreptei politice, mă îndreptățește să afirm că laudele, promisiunile deșarte și momelile populiste gen măr otrăvit nu pot ține loc niciodată nevoilor concrete ale electoratului așteptat la urne, ale oamenilor care speră într-o bună guvernare. Cu alte cuvinte, orice judecată rațională distinge între roadele concrete ale competenței, responsabilității și muncii, pe de o parte, și florile multicolore care se dovedesc a fi sterpe, până la urmă, ale unui pom mult lăudat.
Tit-Liviu BĂILOIU