În urmă cu trei zile, un prieten îmi explica faptul că prin centrul marilor  metropole europene, costul unei ore de parcare este aproape echivalent cu  prețul unei cafele băute în zonă. Precizez că discuția avea loc în contextul în care, pe surse, se vehiculau deja informații despre sumele care vor fi percepute în baza noului Regulament de parcare.

Ieri, am auzit aceeași remarcă din gura unui consilier al primarului Constanței. Încerc să trec, doar în acest material,  peste mizeria pe care a debitat-o George Măndilă în legătura cu mass media și mă rezum să constat că ceașca de cafea și parcarea au, în ciuda aparențelor, oarece în comun.

Nu au nimic în comun, însă, veniturile populație din municipiul Constanța cu cele ale unui oraș dintr-o țară a  Uniunii Europene. Drept este că 1, 3 euro nu însemnă prea mult pentru un francez al cărui venit este între 3000- 5000 de euro lunar, însă  1,43 euro ( adică cei 7 lei pe oră care vor trebui achitați pentru o oră de parcare în Constanța, calculați la cursul actual)  înseamnă ceva la un salariu net  între 500 și 1500 euro pe lună.

Ca să nu mai amintim celelalte “binefaceri” ale regulamentului cu pricina, cu atât mai mult cu cât  ele au fost întoarse pe toate părțile. Nu pot însă să nu fac o remarcă... feminină.

Mai direct spus să nu mă întreb dacă printre inițiatorii acestui proiect  s-a aflat vreo femeie. Eu cred că nu! Păi dacă ar fi fost măcar una,  le-ar fi explicat masculilor care au pus la cale regulametul  că o programare la un salon din zona 1, ca și în celelalte de altfel, presupune mai mult de trei ore.

Să nu fi știut masculii cu pricina parcării  că un mani-pedi, un vopsit și un aranjat de păr, bașca epilat și depilat, plus un tratament facial, înseamnă cel puțin cinci (5) ore? În acest caz,  doamna  cu pricina înfrumusețării ce face, dacă trec cele trei ore ? O ia la fugă cu vopseau pe păr și ceara pe picioare ca să își mute mașina? Plătește, la fiecare ieșire la salon, amenda stabilită de municipalitate? Își face o parte dintre “proceduri” într-un loc, iar apoi, cu pletele-i prospăt spălate și vopsite  fluturând în vânt, se duce la un altul? Acolo unde o așteaptă cosmeticiana cu toate cele pregătite pentru a face să-i dispară punctele negre de pe nas...

În rest, s-auzim numai de bine cu speranța ca astăzi măcar doamnele consilier din Consiliul Local Municipal Constanța să introducă un  amendament în acest sens. Și, de ce nu, și băutorii de cafea. La ibric...

Măriuca ANDRONE   

                 

  3115