În data de 03.02.2009, prin decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga a fost redată României mare parte din Insula Șerpilor. De ce a renunţat România la insula șerpilor nici astăzi  nu poate să înțeleagă Sorin-Cristian Mateescu, senator AUR Constanța,  având în vedere că exista o hotărâre judecătoreasca a CIJ de la Haga care ne-a dat câștig de cauză împotriva Ucrainei.

“O explicație simplă ar fi prostia și incompetenta diplomației românești.

România a cedat Insula Şerpilor Ucrainei în 2009, atunci când a câştigat procesul judecat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Delegaţia română a motivat că insula nu poate susţine viaţa, fiind improprie activităţilor umane şi prin urmare este o stâncă.

Atunci România a câştigat aproximativ 9.700 km pătraţi din platoul continental de lângă insulă, în speranţa exploatării bogatelor resurse de hidrocarburi.

Evenimentele recente au făcut ca Ucraina să piardă Insula Şerpilor, fiind capturată de forţele ruseşti. Rusia a schimbat dinamica în regiune şi continuă seria de atacuri asupra Ucrainei.

Insula Şerpilor este locul cel mai apropriat de România unde se poartă lupte. De la Insula Şerpilor până la localitatea românescă Sulina sunt aproximativ 44-45 km. De la Insulă până la Bucureşti sunt 335 km. În apropriere la aproximativ 100 de km se află şi baza NATO de la Mihail Kogălniceanu.”, a transmis Sorin-Cristian Mateescu, senator AUR Constanța.   

  923