Reprezentant al grupului dialectal aromân, descendent din românii de viță aromâna din Giumaia de Sus

Data de 10 mai 2022 este destinată, prin lege, marcării Zilei Românității Balcanice. Aceasta sărbătoare a fost instituită prin legea nr. 156 din 7 iunie 2021, care prevede, între altele, că Ziua Românității Balcanice poate fi marcată de către reprezentantele României în străinatate, prin organizarea și/sau participarea, în țară sau peste hotare, la programe ți manifestări sociale, educative, cultural artistice, științifice etc. dedicate acestei sărbatori.

Avand în vedere cele expuse mai sus, precum și în calitate de reprezentant al grupului dialectal aromân al limbii române comune, descendent din românii de viță aromâna din Giumaia de Sus

(astăzi Blagoevgrad, în Republica Bulgară), Sorin Cristian Mateescu, senator AUR Constanța, a adresat o întrebare Ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, cerând răspus în scris.

“În ce mod au marcat Ziua Românității Balcanice, 1a 10 mai 2022, reprezentantele României (misiuni diplomatice, oficii consulare, Institute culturale române, lectorate de limba română etc.) din Republica Elenă, Republica Bulgară și Republica Macedoniei de Nord?”, a fost întrebarea adresată de senatorul AUR Constanța.

Răspunsul Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Parlamentarul constănțen a primit, în scris, răspunsul din partea Ministerului de Externe. 

“Stimate domnule senator,

Referitor la întrebarea dumneavoastră n. 1407A/2022, având ca obiect marcarea Zilei Românității Balcanice la 10 mai 2022 de către reprezentantele României în Republica Bulgaria, Republica Elenă și Republica Macedonia de Nord, vă comunic următoarele:

În contextul marcării Zilei Românității Balcanice (10 mai 2022), Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Sofia, a contribuit la realizarea și promovarea în Bulgaria a expoziției fotografice intitulate „Comunitățile istorice românești din Timocul sârbesc (Serbia), Timocul bulgăresc și de pe Valea Dunării (Bulgaria)", realizate de cätre Institutul Cultural Român. Expoziția a urmărit să promoveze existența în afara granițelor statului român

a unor comunităti românești puțin cunoscute de publicul larg și să informeze cu privire la istoricul acesteia. Fotografile expuse au fost selectate din arhiva cercetărilor de teren realizate de Dr. Emil Tircomnicu, cercetător gradul I, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu și secretar general al Societății de Cultură Macedo-Română.

Textele descriptive ale fotografiilor aferente expoziției au fost traduse în limba bulgară, în vederea diseminării acestora în rândul publicului larg din Bulgaria.

Evenimentul a fost promovat pe rețelele sociale (pe pagina Ambasadei României la Sofia înregistrându-se peste 4.000 de vizualizări), iar expoziția a fost pusă la dispoziția vizitatorilor virtuali pe pagina de internet a Ambasadei.

În ce privește marcarea zilei de 10 mai 2022 în Republica Elenă, apreciez că este important de evidențiat faptul că, pe teritoriul Republicii Elene, vlahii din regiunile Epir și Thessalia din nordul Greciei se consideră, în general, vlahi greci sau aromâni greci, de origine latină.

În acest context subliniez că, prin activitatea sa cotidiană, Ambasada României la Atena acordă o atenție constantă dezvoltării și menținerii unei relații cât mai strânse cu membrii comunități românești din Grecia, precum si promovării contribuției acestora la dinamica relațiilor bilaterale româno-elene.

De asemenea, Ambasada României la Skopje are în atenție o serie de proiecte în sprijinul păstrării identității lingvistice a comunității înrudite din Republica Macedonia de Nord, printre care donații de carte în dialect aromân către școala din Krushevo, lansarea „Dicționarului dialectului meglenoromân actual" și deschiderea, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a unui Centru de Informare al României în cadrul Universitătii. Sf. Chiril și Metodiu.

Doresc să vă asigur și pe această cale că Ministerul Afacerilor Externe va continua demersurile de promovare și de apărare a intereselor românilor aflați în afara granițelor țării.

Cu deosebită considerație, Bogdan Aurescu”, a răspuns Ministrului de Externe

  984