„Stop Depresia” – de la obstacole politice la sprijin real pentru cei care suferă
În mandatul anterior, Costin-Ioan Răsăuțeanu, consilier local PSD la acesl moment și actual viceprimar al municipiului Constanța, a înaintat proiectul “Stop Depresia”. Proiectul, unic în țară, presupune acordarea unui sprijin financiar în valoare de 3.000 de lei/persoană pentru ședințe de terapie psihologică, necesare depășirii acestei afecțiuni.
Un ajutor bine venit, în condițiile în care depresia este o problemă gravă la nivel global, existând statistici alarmante în acest sens:
- La nivel global, 280 de milioane de oameni suferă de depresie.
- În Europa, 7% din populație (35 de milioane) sunt afectați de depresie.
- În România, 1 din 10 români se confruntă cu simptome depresive majore.
- Aproximativ 700.000 de vieți sunt pierdute anual din cauza suicidului, ceea ce înseamnă o viață la fiecare 40 de secunde.
Din nefericire, termenul de intrare în vigoare a proiectului a fost amânat, nu puțini fiind aceia care s-au opus aplicării acestuia. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel al fostului prefect al Constanței, Silviu Coșa, actual deputat PNL. Acesta l-a atacat în instanță și, culmea, după ce s-a dat prima sentință - favorabilă inițiativei lui Costin Răsăuțeanu- Silviu Coșa a înaintat recurs. Pierdut și acesta de Prefectura Constanța. Problema este că din cauza unor ambâțuri politice, s-au pierdut doi ani, perioadă în care constănțenii afectați de această cumplită boală nu au putut beneficia de sprijin financiar. În acest mandat, sunt deja 48 de cereri aprobate, locuitorii care se confruntă cu această afecțiune având posibilitatea să beneficieze de sprijin finaciar, depresia fiind considerată, deja, boala secolului.
Nu puține sunt studiile în acest sens, unele dintre ele fiind axate pe categorii profesionale. Precum cea a medicilor și asistentelor. Categorie profesională pentru care Biroul Regional OMS pentru Europa, finanțat de Comisia Europeană în cadrul proiectului „Abordarea provocărilor de sănătate mintală în țările UE, Islanda și Norvegia", a elaborat un sondaj pentru a evalua sănătatea mintală și bunăstarea medicilor și asistentelor din cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
Sondajul se adresează medicilor și asistentilor medicali, indiferent de specialitate și mediul de lucru, care sunt membri ai asociațiilor naționale.