Ai spune că deșeurile lăsate pe plajă de turiști sunt cele de…bază: pahare, lingurițe, bucăți de ambalaje și mucuri de țigară. Multe mucuri de țigară. Nici nu poți să te înșeli mai mult! Concret, așa după cum susține Mare Nostrum, ce găsim pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc depășește orice imaginație!

“Monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc a devenit de ceva timp o sesiune de sport extrem, în care facem tot posibilul să ne ferim de diferite deșeuri cu potențial mare de risc. Pentru sănătatea noastră, în primul rând. Din fericire, avem o metologie și training-uri multiple la activ, așa că reușim să ne descurcăm de fiecare dată pe teren, în condiții de siguranță, alături de voluntarii noștri.” , a transmis Mare Nostrum. Reprezentanții ONG-ului au făcut și o prezentare a  celor  mai ciudate și …periculoase deșeuri descoperite la monitorizări.

Seringi și flacoane de medicamente

Dacă flacoanele de medicamente nu au neapărat un potențial mare de risc, seringile au. Și se  găses  din ce în ce mai des pe porțiunile de plajă, la fiecare monitorizare. “Nu știm cum ajung acolo, dar parcă nici nu prea vrem. Cert este că le găsim și nu putem să nu ne întrebăm de ce ar fi lăsate pe plajă, în primul rând. Riscul de a fi găsite de un copil sunt enorme, la fel cum și un adult se poate înțepa în ele, dacă nu este atent.”, au precizat reprezentanții Mare Nostrum.

Pamperși, absorbante folosite și preservative

Este foarte posibil ca acest tip de deșeuri să provină de la toaletele publice de pe plajă și să fi rămas în urma ridicării acestora din zonă. Pentru că dacă au fost lăsate voit pe plajă, în urma unei sesiuni de bronzat, aceasta este dovada clară a faptului că nu vom avea prea curând o țară ca în afară. “Atunci când vine vorba de acest tip de deșeuri, cea mai eficientă soluție este să fie sigilate într-o pungă și să fie aruncate la primul coș de gunoi special amenajat pentru acest tip de deșeuri. Nimic nu scuză  uitatul lor pe o porțiune de plajă. Cât despre prezervativele folosite, aici poate fi lansată o întreagă discuție legată de potențialul de infectare pe care acestea îl au, dincolo de faptul că se degradează la fel de greu ca orice alt tip de deșeu.”, au menționat sursa citată anterior.

Voluntarii au găsit atât frigidere, cât și butelii, pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc. “Încă ne întrebăm cum ar putea fi uitate pe plajă aceste deșeuri sau mai bine zis, de ce să arunci pe plajă astfel de deșeuri, când există centre specializate care se ocupă de preluarea acestora. Un frigider a fost descoperit acum câțiva ani pe plaja de la Corbu, iar recent, colegii noștri au mai descoperit un exemplar, într-o sesiune recentă de monitorizare. Butelia lăsată pe plajă a devenit celebră în presa locală, după o postare făcută pe pagina noastră de FB.”, anunță  Mare Nostrum, atenționând că plaja nu este un coș de gunoi.

“Vom continua să spunem acest lucru și să depunem eforturi în acest sens până când toți vom înțelege că a arunca la coș este o responsabilitate, nu este opțională. De aceea, te încurajăm să donezi pentru campania LEUL și DEȘEUL. Detalii aici https://ongmarenostrum.wordpress.com/2020/11/09/leul-si-deseul-doneaza-pentru-a-pastra-plajele-curate/”, au menționat reprezentanții ONG-ului constănțean. Cel care a demarat această campanile încă de le începutul lunii februarie

 

 

  645